Jesteś tutaj
Zbilansowane menu dla przedszkolaków

Zdrowa dieta wśród przedszkolaków ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju malucha – tak samo cielesnego, jak też emocjonalnego. Przedszkola w Warszawie coraz częściej opracowują skrupulatnie zaplanowane menu odpowiadające na zapotrzebowanie odżywcze przedszkolaków i pomagające wyrobić właściwe przyzwyczajenia żywieniowe.
Jak komponować jadłospis dla dziecka?
Dobre żywienie dla malucha musi być urozmaicone i bazujące na składnikach w najmniejszym stopniu przetworzonych. Każde przedszkole niepubliczne w Warszawie musi zadbać, by potrawy były w stanie dostarczać odpowiedniej dawki białka, zdrowych tłuszczów, składników energetycznych. Istotna jest też dzienna dawka przekąsek owocowo-warzywnych. Należy zadbać również o odpowiednią częstotliwość posiłków i ich kaloryczność. Prawidłowo skomponowana lista dań wspiera układ odpornościowy, polepsza koncentrację oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie malucha.
Placówki przedszkolne w stolicy. W jaki sposób dbają o wartości odżywcze posiłków?
W Warszawie bardzo dużo instytucji przedszkolnych kładzie nacisk na wartość podawanych potraw. Niejedno przedszkole na Woli lub w innej części współpracuje ze specjalistami żywienia, by zapewnić maluchom nie tylko pożywne, ale i apetyczne dania. W codziennym jadłospisie pojawiają się potrawy regionalne, śródziemnomorskiej lub bezmięsne. Menu jest rzecz jasna dopasowywane do wieku i zapotrzebowań dietetycznych przedszkolaków.
Niejedno przedszkole prywatne, np. na Bemowie patrzy ponadto na reakcje alergiczne i nietolerancje pokarmowe. Dzięki odpowiedniemu nastawieniu i właściwemu planowaniu posiłków każdy maluch otrzymuje potrawy dopasowane do jego możliwości oraz preferencji. To zaś sprawia, że dzieciaki z przyjemnością jedzą serwowane im posiłki.
W obiektach, jak przedszkole Warszawa Bemowo szczególną wagę przykłada się też do jakości serwowanych dań. Uwagę zwraca się też na dokształcanie żywieniowe. Przedszkolaki uczą się w nim, skąd pochodzą składniki, jak powstają posiłki, a niekiedy uczestniczą nawet w warsztatach gotowania. Dzięki temu chętniej kosztują nowych rzeczy. Dobrze skomponowane menu dla maluchów musi opierać się nie tylko na kaloryczności i składników odżywczych. Liczy się też smak i sposób podania dań, a także odpowiednie nastawienie do każdego malucha.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz