Jesteś tutaj

Co ma wspólnego gastronomia i ADR?

    restauracja

    Mimo iż mało kto uświadamia sobie, transport substancji toksycznych odnosi się także do branży gastronomicznej oraz przemysłu spożywczego. Z kolei odpowiedni transport substancji, takich jak gaz czy preparaty czyszczące ma znaczącą wartość dla bezpieczeństwa ludzi oraz środowiska. Taki transport powinien się odbywać w zgodzie z obowiązującymi regulacjami.

    Przepisy ADR i szkolenia pracowników

    Respektowanie stosownych norm odnoszących się do transportu artykułów szkodliwych jest ważne dla zapewnienia ich prawidłowo zabezpieczonego transportu. Toteż osoby zaangażowane w te działania, muszą przejść kursy ADR. Poruszają one przykładowo kategoryzację artykułów niebezpiecznych, sposób ich pakowania oraz formę oznaczenia. Nad stosownym przewozem często pieczę sprawuje zaś doradca ADR w firmie. Taki fachowiec bardzo często znajduje zatrudnienie w różnych branżach, także w branży gastronomicznej.

    Artykuły potrzebujące szczególnej ostrożności

    Poszczególne artykuły znajdujące zastosowanie w gastronomii potrzebują należytej ostrożności w trakcie transportu. Mówimy tu chociażby o materiałach wybuchowych, w których przypadku konieczny jest kurs ADR klasy 1. Znajdują one zastosowanie w małej ilości w poszczególnych lokalach. Z kolei bardziej złożone rozwiązania potrzebują wykorzystania substancji promieniotwórczych. Te natomiast obejmuje ADR klasa 7. Jako przykład substancji szkodliwych w branży gastronomicznej wymienić można gaz, środki dezynfekujące, chemiczne środki czystości. W odniesieniu do pojemników gazowych kluczowe jest ich zabezpieczenie oraz właściwe oznaczenie. Specyfiki dezynfekujące trzeba zaś transportować tak, by nie doprowadzić do ich przeciekania.

    Branża gastronomiczna nie obejmuje wyłącznie sporządzania i podawania dań. Jej działanie to dużo większy obszar. Chociaż z perspektywy klienta ważny jest przede wszystkim smak, osoby zatrudnione w branży zdają sobie sprawę, iż zagwarantowanie zadowalającej obsługi to rezultat koordynacji różnych kwestii. Także związanych z przewozem materiałów szkodliwych. Aby być obeznanym ze wszystkimi normami, reprezentanci branży gastronomicznej od czasu do czasu muszą zaliczyć odnowienie kursu ADR. Dzięki temu transport substancji toksycznych będzie przebiegał w sposób bezpieczny, w zgodzie z aktualnymi standardami.